Nie daj się oszukać

Droga na skróty – ostrzeżenie
Osoby otyłe często podejmują wiele prób walki o normalną wagę – z większym lub mniejszym skutkiem – ale po czasie wracają do punktu wyjścia. To podkopuje wiarę w siebie, poczucie własnej wartości i prowadzi do desperacji, która popycha do nieracjonalnych decyzji. Stajemy się łatwym celem dla szarlatanów, oszustów i naciągaczy, liczących na naszą wiarę w cuda. Cudów nie ma – liczy się ciężka, systematyczna praca nad zmianą nawyków żywieniowych, ruchem i pracą nad psychiką. Leki pomagają, ale wymagają wsparcia dietą i aktywnością. Nie daj się oszukać – oto, na co uważać na podstawie mojego doświadczenia.

1. Niebezpieczne preparaty z nieznanego źródła
    Nie podawaj sobie preparatów kupionych w internecie, na “ulicy” czy w innych podejrzanych miejscach – to bardzo ryzykowne. Nie wiesz, jak były przechowywane, co naprawdę zawierają (może to woda destylowana, a może tablica Mendelejewa). Znajomy dzwonił, że ściąga z siłowni w UK preparat “w końcowej fazie badań klinicznych” niedopuszczony do obrotu, a on go ma … Chętnie zabrałbym taką fiolkę do laboratorium na analizę. Bardzo prawdopodobne, że nie użyjesz szczepionki ale już w desperacji preparat niewiadomego pochodzenia tak.

2. Podejrzane “naturalne” GLP-1 i suplementy
    Unikaj preparatów z nazwami zawierającymi GLP-1, GLP czy GIP – reklamowanych jako “naturalne”, które szybko znikają z portali. To czysta ściema marketingowa. Dziwne, nietypowe suplementy powinny od razu budzić czujność – zawsze sprawdzaj źródła i producentów.

3. Fałszywe kliniki i recepty
    Strzeż się fikcyjnych klinik wystawiających recepty na leki incretynowe – płacisz, a strona znika. W dwa lata leczenia natknąłem się na kilka takich oszustw. Sprawdzaj informacje. W komentarzu zamieszczam link do Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości, gdzie znajdziecie listę certyfikowanych ośrodków.

4. Profile AI i fałszywi specjaliści
    Weryfikuj profile “specjalistów” przed przyjęciem zaproszenia: sprawdź datę utworzenia, liczbę znajomych i biogram. Przykład: “Lekarz, psycholog. Specjalista farmakologicznego leczenia otyłości | holistyczne podejście | AI. Gdańsk, RV Esthetics Clinic Dubai, JK Estética Avançada - São Paulo, Bariatric & Metabolic Institute at Arkansas Heart Hospital, San Francisco High School”. Przeszukałem go w trzech narzędziach AI – znalazł się ginekolog w Polsce, ale niepasujący do tych instytucji. Portale społecznościowe pozwalają na takie fałszywki mimo polityk bezpieczeństwa.

Podsumowanie
Na naszej desperacji żerują naciągacze, a AI ułatwia podróbki. Nie bądź naiwny – zgłaszaj oszustwa organom ścigania, szukaj opinii o specjalistach i weryfikuj legalność ich działań. Masz wątpliwości? Napisz, pomogę sprawdzić. Zaufaj nauce i ciężkiej pracy, nie cudom.

P.S. Z góry dziękuję za udostępnianie tego postu, ten jest dla mnie bardzo ważny. Ostrzeżcie przyjaciół, przed tego typu praktykami.

P.S. Napiszcie w komentarzach lub wiadomości prywatnej, o czym chcielibyście abym napisał w kolejnych postach.

1 polubienie